Túracipők, bakancsok, szandálok

2012.05.06 13:49

Hólyagos talp, átizzadt zokni, esővíztől cuppogó bakancs, napokig fájó lábak? Ismerős érzés? A rossz kabáttal ellentétben a rossz túracipő még verőfényes napsütésben is sok kellemetlenséget tud okozni. Egy célnak megfelelő túracipő választással megelőzhetőek a keserű tapasztalatok.

A legfontosabb, hogy ne siesd el a túracipő vásárlást. Előtte érdemes azon elgondolkodnod, hol és mire akarod használni a cipőt, hogy mennyi pénzt tudsz rászánni. Ezekre a kérdésekre kéne tudnod a választ, mielőtt megveszed a cipőt:

  •  Milyen gyakran fogom használni, és tulajdonképpen mire kell a túracipő?
  •  Városban is akarom használni?
  •  Csak erdei utakon fogok járni (mezei és erdőgazdasági utak) vagy közép esetleg magashegyi terepre is kell (pl. Magas-Tátra)?
  •  Csak tavasztól késő őszig fogok benne járni, vagy télen, hóban is?
  •  Esetleg hosszú ideig havon, és firnen (összefagyott, kifújt hó) akarom használni?
  •  Akarok, majd hágóvasat is használni (milyet)?
  •  Általában száraz környezetben fogok járni, vagy inkább vizes, alááztatott területen?
  • Rövid túrákra járok kis hátizsákkal (10kg-ig), vagy többnapos-hetes trekkekre ( vándortúrák, gerinctúrák ) nehéz hátizsákkal?

Ha sokféle az érdeklődési köröd (pl: könnyű, gyors teljesítménytúrák, és igényes nagyzsákos gerincvándorlások is), akkor nem fogod tudni igazán jól megoldani mindet egy pár cipővel. Jó választással viszont megelőzheted, hogy egy egész cipőarzenált kelljen tartanod, ami elég komoly pénz tud lenni.

Elvárások és felhasználás

Az ideális túracipőnek stabilan kellene tartani a lábad, de nem akadályoznia a mozgásban. Vízállónak kéne lennie, de minél jobban lélegzőnek, és lehetőleg könnyűnek. Szép gondolatok, de most szálljunk le a földre. Ilyen cipő egyszerűen nem létezik. Minél igényesebb terepen és nehezebb terhet viszel, annál jobban kihasználod a keményebb, merevebb cipőket. A merevebb cipő jobban átadja a láb erejét, és jobban is védi azt. A kényelmes járás érdekében azonban együtt kell dolgoznia a lábbal. A végeredmény tehát mindig kompromisszum. Az egészen merev szerkezetű technikás terepre szánt bakancsoktól kezdve, a közepesen kemény túracipőkön át, amelyek hosszú, igényes terepen való gyaloglásra alkalmasak, egészen a könnyű, puha túracipőkig, könnyű terepekre. A sort a félcipők zárják.

Mit nézz meg?

A tartást és a stabilitást ki kell próbálni a vásárlásnál. A legfontosabb a torziós stabilitás, és a súly szétoszlása a lábbeli talpán. Még a legkönnyebb, hegyekbe szánt cipőnél sem érezheted egy kő hegyét a talpán keresztül. Az orrát pedig nem szabad, hogy el tudd csavarni a cipő hossztengelyén a sarkához képest! (Egy komoly treking bakancsnál alig lehet meghajlítani). A gyártók nagy figyelmet szentelnek ennek a problémának. A fejlesztések nyomán nagyon kényelmes és mégis jó tartású, stabil cipők (pl. Garmont Nagevi) születnek. Éppen a jó minőségű talpszerkezetek miatt annyira divatosak a multifunkciós, bokaalatti outdoor cipők A fejlődés azonban nem állt meg a túrabakancsok területén sem. A fő irány itt is a ragasztott talp, anatómiailag kiképzett merevítőkkel. A cipők ez által könnyűek, nagyon kényelmesek és mégis jól tartják a bokát. A klasszikus, varrt norvég stílusú cipőket ugyan még gyártják, de már egyre kevesebb van belőlük a piacon. 

Membránnal, vagy nélküle ?

A membrán előnye (leggyakrabban Gore-Tex, de van sokféle, és nagy a minőségi különbség köztük) a megbízható vízállóság. A felsőrész alatt van a hártyaszerű membrán, amit belülről szövet véd. Ez a membrános textilbelső gyorsabban szárad, mint a vékony bőrbelsővel készített cipők. Ezek viszont jóval tartósabbak, és kicsit kényelmesebbek, a cipő jobban ül a lábon. Ritkán, de használnak még (a kedvező ár végett) membrán nélküli textilbelsőt is. Leggyakrabban Cambrellet. (mind a hárommal - Gore-Tex, bőr belső, Cambrelle -van személyes tapasztalatom).

 A membrán ellen azt szokták felhozni, hogy az élettartama rövidebb, mint magáé a cipőé, és így 2-3 év után ugyanott vagy mintha membrán nélkülit vettél volna. Addig viszont jobban elvezeti az izzadságot mint a bőr belső. A membrán aránylag sérülékeny, és ezért belülről igyekezni kell védeni. Ez azt jelenti, hogy rendes túrazoknit jó használni, és mindjárt kirázni a cipőbe került apró tárgyakat (apró kövek, ágak).

A választás már nem annyira nehéz, mert a membránnal és a bőrbelsővel készült cipők árai egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Összefoglalónak annyit, hogy, ha nyirkos környezetbe és többnapos túrákra is készülsz, ahol kevés lehetőség van a cipő szárítására, akkor oda jobbak a membránnal rendelkező cipők.

Lányok

Ma már a nagy cégek többsége szinte az egész kínálatát két részre osztja. Férfi és női túracipőkre (évekkel ezelőtt még egyáltalán nem volt ez így). Miben különböznek? Egy részről a cipő szabása alkalmazkodik a kicsit eltérő lábatokhoz. Másrészt a női cipőknek (a piros A/B-az pl. női) puhább a párnázása az achilles körül és a nyelvnél. Nagyobb mozgásteret, hagyva így a bokátoknak. A férfiaknak aszimmetrikus, azaz enyhén "O" a lába. A cipő szára ezzel számol, és 0-2°ig meg van döntve. A nyelv aszimetrikussága és a cipő keményebb szára is ehhez alkalmazkodik.

Talp

Egy túracipő talpát megnézve, leggyakrabban a sárga hatszögletű Vibram felirattal fogsz találkozni. Azért van így, mert a Vibram cég szinte egyeduralkodó a túracipőtalp piacon, és nem véletlenül. A neve már fogalommá vált (a cseh és a szlovák pl. vibramky-nak hívja a túracipőt). Sok cég közösen vele fejleszti ki a saját talpait, és találkozni olyan talpakkal is amelyet több cég is használ (pl. Vibram Fuora, Vibram Vinkler I-II, Vibram Ice Trek). Mindig vannak persze olyanok,akik külön utakat járnak (pl. Salomon, Asolo), de a komolyabb cipőikre ők is Vibram talpat használnak. A talp része a középtalp (ami a talpbetét és a talp között van), ennek a merevsége so mindent elárulhat egy cipőről (a katalógusokban benne van). A talphoz tartozik még a csillapítás is.

                  

 Túra- és sportszandálok

Az újságban helyszűke miatt nem említettem őket. Hétköznap, túrázáskor mint második (váltó, városnéző) lábbeli, úszáskor, evezéskor partra szálláskor használatos. Túra- és sportszandálokat gyártani évekkel ezelőtt az amerikai Teva cég kezdett. Nem tartott sokáig, és sorra más cégek kínálatában is megjelentek. Hasonló közkedveltségre tettek szert, mint a könnyű (A) outdoor cipők. A legelsők teljesen egyszerűek voltak-egyszerű gumitalp pár műanyag szalaggal és tépőzárral. A maiak, azért már komolyabbak. Kényelmes párnázottak pántok, a vízbe szántak neoprén betétekkel készülnek, a talpuk is merev, van amelyikben már futni is lehet.

Ár: a legegyszerűbbek 25,-euró-nál kezdődnek (Triop), de pl.: egy Teva min. 40,-euro

Könnyű, univerzális (outdoor) cipők (A)

Ez a kategória valahol a sportcipők és a túracipők közt helyezkedik el. Általában boka alatt, vagy közvetlen felette záródnak. Talpuk recésebb, strapabíróbb, a felsőrészük robosztusabb, mint egy sportcipőé, és többnyire természetes színűek. A felsőbb kategóriákhoz képest könnyebbek, puhább a talpuk és kényelmesebbek. Mezei utakon való gyaloglásra és igénytelen terepre valók, de nem hosszú gyaloglásra nehéz hátizsákkal. Univerzálisak. (bringa, város, kirándulás, teljesítménytúra, rövid portya stb.)

 

 Túracipők (A/B, B,B/C)

 

 Trekingcipőknek is nevezik őket. A legelterjedtebb fajta. Ez a csoport nagyon szerteágazó, és különböző kaliberű cipők tartoznak ide. A könnyebb, kombinált (szövet/bőr) felső felülettel készülő kirándulócipőktől (A/B) kezdve, a tisztán pár darab bőrből készült (gerintúrák, treking) túracipőkön át (B), egészen a sziklás terepen is félelem nélkül használható magasabb szárú treking bakancsokig (B/C). A bőr felsőrész sokkal időt állóbb, a kombinált anyagokból készültek kicsit olcsóbbak, gyorsabban száradnak és könnyebbek. A bőr felsőrészeknél előny, ha a lehető legkevesebb varrattal készül, így kisebb a sérülési lehetőség (sziklák) a kevés varrás miatt. A cipő felhasználásáról a legjobb képet a talp merevségének, és a felsőrész tartásának kipróbálásakor kapsz.

Jó, ha a cipő orra, vagy szegélye egy gumi rátéttel (szalaggal) védve van, de azért egy A/B-és cipőnél nem gond, ha nincs. (A B/C ás C kategória gyakorlatilag összemosódik.)

Bakancsok (C,D)

turizmusra (C), hegymászásra (D). A merev talp a görgeteges terepen, szikla éleken is megfelelő lépésbiztonságot nyújt. A felsőrész jó minőségű alpesi marhabőrből készül, előfordul, hogy még műanyaggal (kevlar) is erősített. Az orrát és a cipő szegélyét gumiszalagok védik, általában automata hágóvas (D) csatolható rá. Ebben a kategóriákban már ritkábban használnak membránt. Ide tartoznak a műanyagból készült, külön belső cipővel készült ún. duplexek is (Magashegyi és jégmászó cipők).

Zokni

Fontos megjegyezni, hogy a cipővásárlás nem áll meg a cipő vételénél. Sőt igazándiból, ha nincs túrazoknid, akkor a zokni vásárlással kéne kezdeni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy egy túracipőbe milyen zoknit hord az ember! Itt most nem a jó öreg cserkész- és turista tanácsra gondolok, hogy túracipőbe nem szokás műszálasz zoknit hordani. A textilipar a szólás óta már sokat fejlődött és a túrazoknik javarészt műszállal kevertek . A lecsúszott , lyukas, átizzadt zoknin nem segít egy 200 eurós túrabakancs sem, de egy jó túrazokni sokban javítja a cipő tulajdonságait. Gyártásuknál egyaránt használnak műszálas és természetes anyagokat.

 A leggyakrabban használt anyagok: gyapjú (kíváló hőszigetelő- és nedvfelszívó képesség), pamut (puha, hűsít és jó a nedvfelszívó képessége), Coolmax (4 üreges fonalai elősegítik az izzadság elszívását a zokni külső felületére, a bőr száraz marad), Lycra (rugalmasságával nem engedi elmozdulni a cipőben a zoknit) és ezek kombinációja. A zoknik átgondolt, kétrétegű rendszere lehetővé teszi az izzadság elvezetését a bőrfelületről a külső rétegbe, innen aztán elpárolog a cipőn keresztül. Sokféle speciális zokni készül, külön nyárra, télre, gore-texes cipőbe stb. A legjobban megterhelt és nyomott részek (sarok, lábujjak) külön megerősítettek a varratok kizárólag lapossak, hogy ne nyomjanak.

Az áruk komoly, egy térdzokni többszöröséi (10-25 euro) de éveket kibírnak, és egy átlagos zoknihoz képest hihetetlen dolgokra képesek. (egész nap száraz, nem csúszkál, sokkal lassabban büdösödik.......) Nálunk kapható túrazoknit gyártók, a teljesség igény nélkül: Bridgedeale, Lorpen, Moira, Climberg,  Sensor, Mico...

 A Bridgedaleval a Climbergel és néhány Quechuával van tapasztalatom. (Egy bridgedalet mindenképp érdemes kipróbálni :).

Kamásli - kamásni

Más néven lábszárvédő. Hiába a vízálló bakancs, szuper zoknival, ha térdig érő vizes fűben jársz, vagy ha elkezd esni az eső és nincs kamáslid. A víz szépen lecsorog a nadrágodon és belefolyik a cipőd szárába. Ugye ismerős érzés. Az ember még a gondolatba is beleborzong, és akkor a hóról még nem is beszéltem.

A kamáslik hasonló anyagokból készülnek, mint a hátizsákok (erős műszálas anyagokból. A legjobbak Cordurából és membránnal.) A felső száruk térd alatt összehúzható, és lent egy kis acélfüllel kell beakasztani a cipőfűzőbe a cipőorrnál. Végig cipzár fut rajta, amely jobb esetben tépőzárral takart. A cipő alatt egy szalag (acélhuzal, neoprén, müanyag szalag) rögzítti, melynek hossza állítható. Általában elölről, vagy hátulról nyílnak. A kamásli hosszúsága akkor jó, ha közvetlenül a térded alatt ér véget, és lépéskor nem csúszhat lejjebb, nem feszülhet.

Az ára: kb.18 eurónál kezdődik, és az átlag 30-40 euró közötti ( Egy gtx-s 35 euro körül már megszerezhető).

Vásárlás, Ápolás:                                

Hol? Túracipőt, túrabakancsot gyakorlatilag csak a kerületi városokban (Pozsony, Nagyszombat,Nyitra, Besztercebánya, Kassa) lehet venni, mert ott vannak túra-hegymászó boltok. Tehát utazni kell, ez a dolog hátránya. Az előny az, hogy ott bőséges a választék, az eladók készségesek és értenek hozzá. Nemzetközi diákigazolványra, vagy főiskolai indexre álatalában 5% kedvezményt adnak.

Kivételes esetben lehet találni még valamit a jobb vadászüzletekben, de az eladók ott ilyen téren ritkán képzettek. Magyarországon általában drágábbak a túracipők (a kamáslik viszont jók), de árengedmények esetén érdemes körülnézni (akár ezer koronát is lehet spórólni!).

Mit? Ha végigolvastad a fenti sorokat, erre már reméllem megkaptad nagyjából a választ. Lássuk, hát a tudomásom szerint Szlovákiában kapható, túracipőket gyártó cégek listáját szubjektív szemmel:

Meindl, Hanwag, Lowa (a három német-komolyabb pénz)

Asolo, Aku,  Garmont, LaSportiva, Scarpa, Raichle (2009-től már Mammut), Trezeta, Planika, Salomon, Millett, Kayland, The North Face

Nem rossz: Merrell (sajnos ez már inkább divatcipő lett MO-n, pedig nem rossz), Dolomite, Columbia, Lafuma, Olang, Prabos,

 Futottak még (ezek inkább már csak kirándulni): Alpina, Alpine Pro, Hi-Tec, Kefas, Styl Grand.......

(Lehet, hogy kicsit kritikusra sikerült).

 Mennyiért?

A végére hagytam a legkényesebb kérdést. Mennyire terheli meg a túracipő vásárlás a pénztárcánkat? Két hírem van. Az egyik rossz, a másik jó. A rossz az, hogy ezek a cipők elég komoly pénzbe kerülnek, és jó cipőt olcsón venni egyszerűen illúzió (ezt teljesen komolyan mondom). Az apró jó hír, hogy az egyes fajták árai arányosak, és így kicsit segítenek a tájékozódásban. 

  • A, A/B      -  70-150,-euro    (approach, hiking, trail lite, lite treking)
  • B             -  70-220 euro     (treking, backpacking)
  • B/C          -  200-300,-euro  (mountain)
  • C,D          -  250-....,-euro    (high mountani)

 

Pl. egy kombinált könnyű túracipő és egy treking bakancs ára között, lehet akár 70-100 euro különbség is. Szóval felejtsük el pl. hogy a könnyű, kombinált, 120 eurós puhább Vibram talpú GTX-s cipő lesz az igazi választás a Magas-Tátrai köves terepre nyárra. Vagy a 250 eurós félautomata hágóvasas merev talpú párban 2 kg-s bakancs egy teljesítménytúrára.

Ebből is látszik, hogy az egyes kategóriákon belül is komoly árkülönbségek vannak. Ha már egy 70-100 eurót összegyűjtesz, érdemes még rászánod egy 30-ast, mert a legolcsóbb, bokafeletti gore-tex-es túracipők, kb.130,-euró-nál kezdődnek (ez még csak a B kategória legalja). Ehhez hozzáadsz még egy olcsóbb zoknit: 10,-euro , meg egy olcsóbb kamáslit: 20 euro, ez már 180,-euro.

Ha sokallod, nem tudok mást javasolni, mint, hogy próbálj meg az áráról több szempontból elgondolkodni, és kivételesen félretenni az árérzékenységedet. Egy ilyen cipőt nem egy évre vesz az ember, és nem is feltétlen tábori- munka körülmények között használja. Oda megteszi egy katonabakacs is. Annál komolyabb elvárásoknak is meg kell megfelelnie. Ha kiszámolod, hogy egy "B"-s túracipőt 3-4 évig is használhatsz (megfelelő ápolás mellett), és lebontod évekre az árát, már kevésbé riasztó az eredmény. (pl: 160 euro / 4 = 40 euro/ év).

 

Felbróbálás

Szánj rá időt és figyelmet. (Akár fél napod is rámehet, ha pl. Pozsonyban keresel cipőt, mert ott 7-8 túrabolt van, és egyben csak 3-4 cég modelljeit árulják). Nem elég a cipőt felvenni és vízszintesen járkálni benne. Alaposan be kell kötni (a fűzőt tisztességesen meghúzni). A járást szimulálni kell emelkedőn, lejtőn, lépcső éllén (túraboltokban van erre rámpa). Meredek emelkedőn felfelé lépkedve a sarok nem emelkedhet meg a cipőben. Lefelé menet nem nyomhat nagyon a lábujjainknál és a nyelv a lábfejnél.

 Ajánlatos a cipőt azzal a zoknival próbálnod, amivel hordva lesz ( kezd a vásárlást a zoknival, mert egészen más érzés, mint egy hétköznapi zoknival próbálni). Próbáld ki, hogy befűzetlenül mennyi hely marad a cipő orránál, és a cipő párját is vedd fel. Ha esetleg külsőre nem is tetszik annyira mint a megálmodott modell, akkor is érdemes több, akár kicsit más kategóriájú cipőt is felpróbálnod. Amennyiben bármilyen apróság nem tetszik a cipő próbálásakor, akkor inkább várj a vásárlással, hiszen több évre választasz "társat" magadnak.

 Méret

 Régen elmúltak azok az idők, amikor legalább két számmal nagyobb bakancsot vettek az emberek, hogy két pár vastag zokni is beleférjen, hogy kényelmes legyen. A mai cipők már anatómiailag varrottak, és a kritikus részeken béleltek. A cipőnek kényelmesen kellene ülnie egy vastagabb túrazoknival (a cipővásárlást kezd egy jó zokni vételével,a  a vastagabb itt kb.3 mm-t jelent). Ne felejtsd el, hogy reggel és egész napos gyaloglás után az ember lába nagyobb (megdagad), erre is érdemes figyelni vásárláskor.

 Ápolás

 Az ápolás két részből áll: tisztításból és impregnálásból. Tisztítani tiszta (semmiképp nem mosószeres!) langyos vízzel, vagy szárazon kefével lehet. Impregnálni és ápolni csak speciális ápolószerekkel (Nikvax, Grangers stb) ajánlatos, azok kifejezetten erre készülnek. Ha nem a felsőrész anyagára való szert használsz, könnyen tönkreteheted a drágán megvett cipődet. Más kell ugyanis szilikonos bőrre, hasított bőrre, szövetanyagokra (Cordura), gore-tex-re. Vásárláskor kérd ki az eladó tanácsát, túraboltban értenek ilyesmihez, hisz ők is ezeket a dolgokat használják. Az áruk kb.: 10-15 euro.

                             

 Egy jó tanács: A túracipőn érdemes a legkevésbé spórolni.   

 

 Az írás 2003 telén íródott.                                                                            szöveg: hegyimanó

 Aktualitálva: 2009.12.14..        

                                 

 Felhasznált és ajánlott irodalom:

Turistika a Hory, 2003/3, Trekingové boty, 50-51.o.

Outdoor Katalog 2002, Boty, 42-43.o.

Outdoor katalog 2003, Boty, 50-51.o.

Outdoor, 2000/3, Kúže proti GTX, 68.o