Hátizsákok

2017.02.04 16:16

IDŐNKÉNT HÁTADON A VÁRAD

Mindenkinek szüksége van valamilyen hátizsákra. Viszont embere válogatja, hogy milyenre, hiszen nagyon sokféle van. Egy túrázó, cserkész elképzelhetetlen nélküle. Illetve a tapasztalatom sajnos az, hogy valahogy mégis elképzelhető nélküle. Cserkészakciókon elszorul a szívem amikor különféle sporttáskákkal, két kézben zacskókkal, hónalj alatt hálózsákkal látok embereket. Jobb esetben hátizsákkal is vannak páran, de sajnos javarészt azok is hagynak bőven kívánnivalót méretük (általában túl kicsik), vagy minőségük (szakadó varratok, minimális felcsatolási lehetőség, képtelen hátkialakítások és sorolhatnám) miatt. Tudom egy gyereknek nem fognak rendes hátizsákot venni, hiszen még nő, de egy 15-16 éves rovernek vagy vezetőnek már egy jó hátizsák beszerzése nem akkora probléma. Ráadásul több területen is ki tudod használni (kollégiumba járás, táborok, túrák). Tisztába vagyok azzal, hogy egy jó hátizsák nem olcsó mulatság, ugyanúgy, ahogy egy jó sportcipőnek megvan az ára, egy minőségi hátizsákot is meg kell fizetni. No de elég a filozofálásból, térjünk a tárgyra.

 

Általános tudnivalók:

A hátizsákokat elsősorban nagyságuk (űrtartalmuk) és rendeltetésük szerint különböztetjük meg. A nagyságukat literekben határozzák meg.

Nagyság szerint:                  

  • 15-40 liter - ebbe a csoportba sorolhatjuk a városi, az egynapos túrára, a bringázásra szánt zsákokat. Itt találhatjuk a legkülönbözőbb alakú, szerkezetű zsákokat. Hátszerkezetük lehet teljesen egyszerű (valamilyen merevítő lap azért van jobb esetben), vagy akár egyenértékű egy nagyzsákéval. Általában egy fő rekesszel rendelkeznek, és több kisebb külső és belső zsebbel, hogy minden apróságot el tudj pakolni. A zsákok nyitása az oldalain végigfutó cipzárral, vagy ritkábban felülről történik.
  • 40-60 literig - közepes kategória. Általában felülről, hagyományosan nyílnak, keményebb a hátuk, és gyakran már állítható a hátszerkezetük. Elosztásuk egy -, vagy kétrekeszes.
  • 60 liter felett - angol szóval trekking zsákoknak is nevezik őket, nagyjából 80 literig, az ennél nagyobbakat már expedíciózásra használják. Komolyabb, többnapos-hetes túrákra is alkalmasak, felső részük kimagasítható, ezzel is növelhető az űrtaltalmuk 10-15 literrel. Szinte kizárólag kétrekeszesek, és jól állítható hátszerkezettel rendelkeznek. Teherbírásuk 20-30kg. Különböző kiegészítő tartozékokat is lehet hozzájuk kapni (kulacstartó, felcsatolható oldalzsebek, hágóvastartó stb.).

Az űrméreteken belül is vannak aztán egy-egy területre szánt zsákok. Más egy bringás zsák és más egy mászózsák. Nézzünk meg néhány példát és jellemzőt

Rendeltetésük szerint:      

  • Bringás zsákok: Kis méretűek 8-35 literig. Általában camelback tehető beléjük. (A camelback röviden egy víztartó műanyag tasak, melyből a kivezető csövön keresztül lehet inni, miközben az ember keze szabad marad. Több hadseregnél már rendszeresítették. Az űrméretük 1,5-.4 liter közötti). A legkisebb bringászsákokba (5-15 l) némi harapnivalón és a szerszámokon kívül nem sok mindenre marad hely, a nagyobbakba már elfér egynapi cucc.

Jellemzők: alacsonyabb súlypont, valamilyen tartószerkezet a sisaknak (gumipók, háló stb.), hálós zsebek, jól szellőző hátszerkezet, könyített anyagok.

  • Téli sportokra szánt zsákok: snowbordozásra, síalpinizmusra, jégmászásra szánt zsákok. Űrméret kb.25-50liter között.

Jellemzők: snowborad / síléc felfogatási lehetőség, hótalp, jégcsákány, hágóvas, hólapát felfogatási lehetőség.  Ezen belül is vannak elsősorban sialp versenyekre szánt könnyített kiszsákok.

  • Városi zsákok: Űrtartalom 15-30liter. Iskolatáskaként, mindenesként használt zsákok, és sok embernek ez a kis egynapos túrazsákja is.

Jellemzők: egyszerűbb hátszerkezet, több párhuzamos nagy zseb, amiben A4-es méretű lapok is elférnek. A komolyabbakban laptoptartó rekesz.

  • Női hátizsákok: Lehet, hogy ez pár embert meglep, de vannak kifejezetten nőknek készült hátizsákok, hiszen a lányoknak más a testfelépítésük. Kis hátizsáknál ez nem olyan gond, de egy 60 literes trekkingzsáknál bizony gondban lehetnek, mert általában alacsonyabbak-rövidebb a hátuk, keskenyebb a válluk, stb. Sajnos elég kevés cég gyárt direkt női hátizsákokat, és csak a komolyabb márkák (Deuter, Tatonka, stb.). Jellemzően több zsebbel, nőiesebb űrmérettel és színekben készülnek. Erről még lejjebb említést teszek. 

A hátizsák részei:                                 

Hordszerkezet.

Lehet fix, de már sokkal gyakoribb és praktikusabb az állítható hátmagasság. A hordószerkezetet három részre osztjuk: hátmerevítésre (5), csípőhevederre (8) és vállhevederekre (3). A hátszerkezetet, ha állítható, könnyen beállíthatjuk saját magunk háthosszára. Ahogy egy ing ujja is lehet rövid vagy hosszú neked, ugyanúgy egy hátizsák háta is lehet hosszú vagy rövid. A hátszerkezet jó beállítását nagyon sokan alábecsülik, és így tudatlanul sok kényelmetlen órát okoznak maguknak. Fontos, hogy ha a vállhevedert rendesen meghúzod, akkor a csípőheveder a csípődön feküdjék (nem a derekadon!). Vállmagasságban nem állhat el a hátizsák (ilyenkor a hátszerkezet hosszabb hátra van beállítva). Ha a beállított háthossz nem felel meg az alkatodnak, nem tudod a súlyt optimálisan elosztani a vállaidra és a derekadra, és kényelmetlen lesz a hátizsák hordása. A jó hordszerkezet és a jó beállítás csökkenteni tudja a hátizsák járás közbeni billegését és fel - le ugrálását.

A hordszerkezet részei:

Hátrész

A hátrész merevítésével (általában alumíniumcsövek vagy lapok) nemcsak a legnagyobb, de akár egy 35 literes hátizsáknál is találkozhatsz. Kisebb zsákoknál általában műanyag lapokat használnak. Sok hátizsák pont a hátrész merevítésénél bukik meg, mert egy kis zsáknak sem hajolhat össze-vissza a háta. A kényelmes viselés érdekében fontos a háttal érintkező részek párnázottsága. Itt nem mindig a több jelenti a jobbat. Sokkal többet ér pár kicsi, de jól elhelyezett „párna“ (6,7) a megfelelő helyeken. Ez különösen a szellőzés miatt jó. Az ideális az, ha a hátizsák a lehető legkevésbé érintkezik a hátunkkal. A párnázásra általában hálós (pórusos) felületű ún. mesh anyagokat használnak.

Csípőheveder A csípőn hordott terhet sokkal könnyebb cipelned, mint a vállon hordottat. Jó beállításnál akár a súly 2/3-át is képes hordani. Ráadásul kímélheted az egyébként is megterhelt gerincoszlopod. Tanácsos hosszú gyaloglás közben felváltva terhelni a váll-, majd a csípőhevedert, és ezzel is takarékoskodni az erőddel. (Időnként meg szoktam húzni a vállhevedert, és lazítani a csípőhevedert, azután fordítva). A csípőheveder csatjának nem szabadna szétkapcsolódnia, ha mély levegőt veszel, de sürgős esetben akár egy kézzel kioldhatónak kell lennie (pl.: vízbeesés, lavina). A csípőhevedernél nem a szélesség számít, hanem a kellő merevség. A nagyobb zsákoknál a csípőhevederhez oldalsó stabilizációs hevederek csatlakoznak. Használaton kívül tanácsos a csípőhevedert a hátizsákon alul (hátul) körbecsatolni, hogy ne lifegjen, de ha meg van pakolva, akkor szigorúan a csípődön a helye!

Mellheveder A vállhevedereket rögzíti, hogy azok ne csússzanak szét. Rugalmasak, hogy ne akadályozzák a légzést. Gyors mozgásnál, futásnál sokat segít. Lánycserkészek: érdemes használni, csak nektek feljebb kell fűzni, mint ahová gyárilag fel van fűzve.

Balanciós hevederek Könnyen elérhetőnek kell lenniük felvett hátizsákodnál is. A hátizsákhoz azoknál a helyeknél vannak rögzítve, ahol még kemény a merevítés. Hegynek felfelé húzd meg őket, lefelé menet tanácsos kicsit engedni rajtuk (de csak a válladnál lévőket, az oldalsókat ne engedd meg.

Vállhevederek  A hátizsák egyik legtöbbet terhelt része, a csatoknak terhelés alatt is biztosan tartani kell. Kényelem, anatomikus kiképzés, párnázottság (de csak mértékkel). Ez a három dolog fontos itt. A puha vállheveder különösen egy nagyzsáknál egyáltalán nem előny! Jó, ha S alakot formál a kiképzése.

A hátizsák egyéb részei:                      

Kompressziós hevederek: A hátizsák térfogatának csökkentésére használhatod, különösen, akkor praktikus, ha nincs tele. Ráadásul egy csomó dolgot erősíthetsz fel velük kívülre (derékalj, sátorrudak, sílecek, túrabotok stb.) Fontos, hogy megfelelő hosszúságú legyen, semmit nem ér, ha pl. derékaljat nem tudod befűzni alá (persze ez egy kiszsáknál nem feltétlen követelmény)

Rekeszek: A hátizsák lehet egyterű, vagy rekeszekre van osztva. Cipzározható válaszfal különíti el (ha ezt kicipzározod, kapsz egy egyterű zsákot). Az alsó rekeszben szokás a hálózsákot hordani (ha kicsi a hálózsákod, akkor ide még elfér egy csomó ruha is ), ebbe elölről, a felső fő rekeszbe pedig általában felülről lehet rakodni.

Sapka: Jól kell takarnia a zsák felső nyílását akkor is, ha az ki van magasítva. Nagyobb zsákoknál lefűzhető. Egy vagy két zsebbel rendelkezik. Ami nagyon fontos, hogy, a hátadon lévő zsákba hátranyúlva is hozzáférj a zsebhez (ne kelljen levenni menetközben, ha kell belőle valami). Belülről szokott lenni egy kisebb zseb iratokra, értékesebb dolgokra. Fontos, hogy ne billegjen a zsák tetején, ha az nincs teljesen kitömve (Treksport betegség-egyes modelleknél, de nem csak náluk)

Zsebek: A zsáknak elég zsebbel kéne rendelkeznie, hogy minden gyakran használt dolog kéznél legyen. Egyre gyakoribbak a hálós, gumis szélű zsebek, amelyek nem növelik a súlyt, és jól átlátható a tartalmuk. Az oldalsó zsebek a nagyzsákoknál lehetnek beépítettek (pl. Deuter Aircontact), összehajhatóak (pl. Treksport Tatran), vagy levehetők (pl. Treksport Patagonia). Az én előnyösebbnek tartok pár oldalsó hevedert, mint két el nem tüntethető oldalsó zsebet.

Csatok: Gyorsan ki és bekapcsolhatóaknak kell lenniük akár egy kézzel, és lehetőleg kesztyűben is. Érdemes plusz pénzt áldozni minőségi csatokkal rendelkező zsákra, azok biztosan nem engednek meg, és könnyen kezelhetőek. (National Molding, ITW Nexus…) Pár cég itt rontja el.

Cipzárok: Lehetőleg minél erősebbek legyenek, de könnyű járásúak. Vannak már vízhatlanok is.

Vízállóság: Nagyon kevés hátizsák teljesen vízálló. A vízállóságot háromféleképpen szokás megoldani: vízhatlan huzattal (akkorának kell lennie, hogy beférjen alá a derékalj és egyéb kívülre felfűzött dolgok is), esőkabáttal, vagy ponchóval amely alá befér a hátizsák is, vagy a hátizsákban lévő dolgokat kell zacskóba csomagolni (Én az elsőt és a harmadikat egyszerre alkalmazom). Vannak zsákok amelyekben már integrált esőhuzatot találunk (a bringásokban általában van), de több cég is kínál ilyet külön (kb. 400-600,-Sk).

Anyaguk: Hátizsákkészítéshez különböző műanyagokat használnak: Deuter macrotech, Plastex, Cortex, Duratex, Polieszter 600, Cordura, stb. Talán a legismertebb a Cordura . Ez rendelkezik az egyik legjobb tulajdonságokkal, viszont a belőle készült zsákok a legdrágábbak is (igaz, hogy a belőle gyártott zsákokra min. 5 év-, vagy akár életgaranciát is adnak). Az anyag szakadni általában a rossz varratoknál szokott , nem árt erre is figyelni a vásárlásnál.

                                 

PAKOLÁS                                  

Biztos rakodtatok már eleget hátizsákba, de azért nem árt egy kis ismétlés. Táborba nem annyira fontos a tökéletes súlyelosztás, de már egy hosszabb portyánál, vagy többnapos túránál (vándortábornál), egyáltalán nem mindegy, mit hova rak az ember.

A legalapvetőbb szabály, hogy legnehezebb dolgok kb. vállmagasságba mennek, ott kell lennie a zsák súlypontjának (minél közelebb a hátadhoz).

Már feljebb említettem, hogy a hátizsák alsó rekeszében van a hálózsák helye, lehetőleg vízhatlanra csomagolva (pl: nagy szemeteszsákba). Ide egy háromévszakos hálózsák mellé még egész sok minden elférhet (alsóruha, törülköző, szandál, stb). A felső rekesz aljára szokás pakolni azt a ruhát amire csak este, vagy később lesz szükség.

Fölé mehet a sátor (persze iglu és hasonlók, nem egy sahara), több darabban a hátizsák pontos méretére hajtogatva (tok nélkül sokkal kisebb helyet foglal). Fölé a főző, palackok, edények (csajka),elsősegély, ennivaló, víz (műanyag palackban-kisebb helyet foglal mint a kulacs) legfelülre ami eső esetén kell ( vízálló kabát-nadrág (ha nincs, akkor esőkabát), kamásli). A hátizsák sapkájába kerülnek belülre az iratok (sok mindent ide nem érdemes pakolni, mert nem fog jól állni a sapka), kívülre azt, ami kéznél kell, hogy legyen (valami kis édes, mobil, WC papír, térkép, jegyzetfüzet, stb.). Egy idő után az emberben kialakul egy rendszer és aztán már könnyen megy a pakolás. Az-az igazi, ha bármilyen felszerelésednek kapásból meg tudod mondani a pontos helyét a hátizsákban.

Jó tanács: több éves tapasztalattal is érdemes felírni egy papírra, hogy mi kerül a zsákba-így biztos, hogy nem marad otthon semmi.

 

Karbantartás                        

Hosszabb ideig lesz megbízható Társad a hátizsákod, és nem válik esetleg szegény, veled együtt nevetség tárgyává, ha:

  • nem fél vállon hordod, amikor meg van pakolva,
  • nem húzod feleslegesen agyon a kompressziós hevedereket,
  • nem lebeg utánad egy méterrel az összes heveder, mert nincsenek a helyükre fűzve és bekapcsolva a csattok (rettenetes látvány, és mindenbe beleakad)
  • időnként finoman megtisztítod langyos (mosószer nélküli) vízben,
  • nem a fenekednél lógatva hordod, ahogy sajnos nagyon sokan szokták (kiábrándító tud lenni a látvány).

Gyakorlati tanácsok vásárláshoz                    

Mit? Mire akarod használni a hátizsákod? Városba, suliba, esetleg egynapos kirándulásokra is? Arra, hogy elvid benne a táborba a dolgaidat, vagy komolyabb több napos túrázásra is? Egy hátizsák, biztos nem elég. Legalább kettő kell. Kicsi a hétköznapokra (25-35 literes), és egy nagyobb (50-80 literes) hordani a dolgaidat koleszba, táborba, túrázni.

Mennyiért? A legkényesebb kérdés, az ára. Nehéz árakat írni, de megpróbálok. Egy közepes (jó) minőségű: kiszsák 1300-2500 koronába kerül, egy 50-60 liter közti fix (nem állítható) hátszerkezetű nagyzsák 2100-3000 korona. Egy 50-80 liter közti állítható hátrendszerű zsák 3200-7500,-Sk.

Szlovákiában kapható jobb hátizsákmárkák: Deuter, Tatonka, Mamut, Vaude, Salewa, Lowe Alpine,  Karrimor,  Berghaus.

Amit kevésbé ajánlanlanék: Treksport (az utóbbi években romlik a minősége sajnos), Husky (a husky sátrai és hálózsákjai jobbak, mint a hátizsákjai),...

Hol? Feltehettem volna a kérdést úgy is, hogy hol ne. A megszokás, a kecsegtető árak és akciók miatt, sokan a nagy bevásárlóközpontokat választják, de, ha komolyan gondolod a hol?-ra nem ez a válasz.

Bővebb kínálattal, hozzáértő és készséges eladókkal találkozhatsz, ha egy túra-, hegymászó boltot választasz inkább. Tudom, hogy ezért utazni kell a kerületi városokba (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya, Kassa, Győr, Tatabánya, Budapest, stb.), de a járási városokban sajnos ritkaság egy rendes sportüzlet, és amiben jó túracuccok vannak az még ritkább. Hidd el, hogy megéri az a kis utazás, és ott is vannak árleszállítások a webáruházakról nem is beszélve (csak akkor előtte valahol próbálni kell).

2003.11.25. - aktualizálva 2009.09.30.                                                                             szöveg: hegyimanó